AutoKrediti.com                                    početna  | ponude banakalizing automobilaanalize | vesti |


 

Pad prodaje automobila u 2013. godini u Srbiji


Prodaja automobila u Srbiji u prvih devet meseci 2013. je najmanja zebeležene u odnosu na proteklih nekoliko godina. To je nateralo mnoge prodavce automobila i ovlašćene dilere da se dovijaju na razne načine. Nudeći razne popuste, besplatno kasko osiguranje i razne poklončiće uz kupljeno vozilo.

Za prvih devet meseci 2013. godine prodato je tek nešto više od 16.000 novih automobila u Srbiji, a recimo, 2008. godine u istom periodu, u godini kada je ekonomska kriza tek počinjala, prodato je oko 46.000 vozila. Pad prodaje je nekoliko puta manji. Zato su mnoge firme koje se bave prodajom automobila prinuđene da  budu maksimalno fleksibilne u uslovima koje traže za kredite. Tako je, na primer, južnokorejska kompanija KIA ponudila prodaju svojih automobila na kredit bez učešća i bez kamate, na 60 mesečnih rata. Pri tome ista kuća nudi i popuste do 2.000 evra za vozila kojih ima na lageru. Fijat automobili Srbija su još za vreme martovskog sajma automobila obezbedili subvenciju iz sopstvenih izvora od 3.000 evra za model "500 L" uz, doskoro najnižu kamatu na tržištu od dva odsto. Sve to nije dovelo do značajnog povećanja prodaje ovih marki automobila

Većina uvoznika je marže skresala na minimum, a kupcima nude brojne pogodnosti, od besplatnog kasko osiguranja, do navigacije, patosnica, besplatnog redovnog servisa za sve vreme trajanja garancije, besplatnih kontrolnih pregleda. Nude i kreditiranje od pet do sedam hiljada evra beskamatno. Jedan od dilera je čak nudio i desetodnevno letovanje u Grčkoj za dve osobe svakom kupcu. Automobili u Srbiji nikada nisu jeftiniji, a prodaja nikad gora.  Za prosečni džep srpskog vozača u uslovima krize  novi automobili je i dalje nedostižan san.