AutoKrediti.com                                    početna  | ponude banakalizing automobilaanalize | vesti |


 

Lizing automobila - opšte karakteristike


Lizing automobila predstavlja vrlo konkurentan izvor finansiranja za nabavku automobila. Kupovina automobila uz pomoć lizinga je najčešće korišćena opcija u razvijenim zemljama sveta.

U našoj zemlji je razvijen finansijski lizing putem kojeg pravna i fizička liza uglavnom nabavljaju automobile. Lizing se manje koristi za nabavku opreme. Šta je finansijski lizing? Način finansiranja kod koga je osnovna svrha korišćenje predmeta lizinga, a ne vlasništvo nad njim. Lizing je način finansiranja koji podrazumeva pravni posao kojim korisnik lizinga stiče ekonomsko pravo korišćenja predmeta u ugovorenom periodu, dok lizing kompanija zadržava pravno vlasništvo nad predmetom do kraja isteka ugovora o lizingu. Po isteku  ugovora objekat lizinga (auto, mašina...) postaje i formalno vlasništvo klijenta – korisnika lizinga.

U Srbiji posoje brojne lizing kuće koje omogućavaju kupovinu automobila na ovaj način. Lizing kuće tradicionalno nude finansijski i operativni lizing za nabavku automobila. Osnovna razlika je u tome da se u prvom slučaju u celosti otplaćuje glavnica i plaćanjem poslednje rate se postaje vlasnik vozila, dok se u drugom slučaju rentira automobil i na kraju ugovora zakupac nije u obavezi da ga otkupi, a tokom trajanja ugovora ne otplaćuje u celosti inicijalnu vrednost automobila.

U lizing poslu postoje tri strane:
-    proizvođač opreme ili dobavljač predmeta lizinga
-    primalac lizinga – korisnik
-    davalac lizinga (lizing kuća)